Vi har just fått uppleva den varmaste sommaren på 260 år. Men vem trodde i ärlighetens namn att det skulle bli en sådan här sommar?

Inte vår familj i alla fall. Vi bokade glatt en resa till Kroatien i våras och vi reste dit i början av augusti för att försäkra oss om lite sol och värme, för man vet ju inte hur den svenska sommaren blir.

När vi reste till Kroatien så lämnade vi ett varmare klimat i Sverige för några graders svalare temperatur i Kroatien.

Jag hade planer inför sommaren, förutom att koppla av, förhoppningsvis sola och bada mycket, så skulle jag skriva en hel del på min kommande bok, jag skulle rensa en del förråd och måla om ett plank.

Nu är det en vecka kvar av semestern och jag sitter just nu i ett 30 grader varmt hus och tittar på den oöppnade datorn, det omålade planket och ser de orensade lådorna. Ingenting har blivit gjort denna semester.

Istället har jag och familjen sökt oss till vatten och bad så fort vi har haft möjlighet. Jag har njutit av att doppa mig i ett rekordvarmt Vättern och Östersjön, lämnat mitt gamla epitet som badkruka och bara legat på en filt och stirrat upp i skyn och sett hur svalorna stiger allt högre och högre upp i atmosfären. Jag har läst böcker och bara varit.

Träningen
Njaa den blev inte heller så som jag hade tänkt mig. Jag har hållit mina 13 000 steg per dag tack vare att det alltid har blivit en kvällspromenad när temperaturen har blivit mer behaglig. Men att springa i 30 graders värme har varit direkt motbjudande. Jag försökte hänga i med styrketräning och yoga i början av semestern men jag har helt enkelt inte haft energin i värmen.

Den varmaste sommaren på 260 år sätter sina spår och jag har njutit av värmen och att få koppla av ordentligt. Samtidigt som jag längtar efter regn och vanliga svenska sommartemperaturer.

Om du har jobbat större delen av sommaren så är du en hjälte på riktigt, vilken prestation du har åstadkommit! Kanske har du varit sjuk eller har lidit av dessa höga temperaturer, jag förstår att det har varit en mycket tuff tid för dig.

 

Hösten
Bland de som har haft semester så har många fått en fin solbränna och fyllt på sina D-vitaminnivåer väsentligt vilket förmodligen kommer att visa sig i ett stärkt immunförsvar nu inför hösten.

Att många har tagit det lugnare i värmen har gjort att vi har sänkt våra stresshormoner av bl a kortisol väsentligt och kroppen har fått återhämta sig. Bland annat märkte jag på min pulsklocka att den var nere på rekordlåg vilopuls, jag kom under 50 vecka efter 50 under dessa varma veckor.

Med en vecka kvar av semestern så kommer jag krama ut de sista dropparna av sommaren 2018, jag fortsätter med mina långa kvällspromenader och när temperaturen sen går ner så blir det dags att lägga på lite intervallträning och komma tillbaka till styrketräningen och yogan.

Var sak har sin tid.

Tack sommaren 2018 för att du påminde mig om att inte planera in så mycket i förväg. Tack för att du lärde mig att bara ta dagen som den kommer, där den viktigaste frågan för dagen har varit: Vart ska vi bada idag?

Ibland blir det inte som man har tänkt sig, och det kan vara bra.

I kraft och hälsa

Ellinor

(Denna text är också publicerad i Linköpingsposten i augusti 2018)