Det kommer en dag då du inser vilka som betyder något för dig. Vilka som aldrig har betytt någonting och vilka som har betytt något för dig.

Detta citat seglade förbi mig idag när jag var ute på internet och jag tycker det är så sant. Jag har nog alltid varit en person som trott på att om man har goda vänner som man älskar så har man kvar dem hela livet. Det är upp till oss båda att sköta om vänskapen så att den växer och utvecklas genom livet.

Det som har blivit tydligt för mig under de senaste åren är att jag och några vänner har utvecklas åt helt olika håll. Det som tidigare höll oss samman är någonting som inte finns kvar längre.

Jag har varit en person som har tagit på mig att hålla kontakten med andra, mina vänner säger att jag är så bra på att höra av mig. “Åh, vad kul att du ringer igen Ellinor” är någonting som jag ofta får höra.

Men nu har även jag tröttnat på att alltid vara den som hör av mig till mina gamla vänner. Jag behöver känna att det finns en tvåvägskommunikation i mina vänskapsrelationer. Av gammal vana – och av rädsla för att förlora en del vänner så har jag varit den som har varit länken till att vi ska fortsätta att höras av.  Men nu släpper jag alltså taget. Och det är skönt. Ibland är det så det kommer att bli och det kan vara helt rätt. Skulle dessa vänner höra av sig  igen så är det naturligtvis jättekul. Men en relation måste bygga på tvåvägskommunikation.

För ett år sedan förlorade jag en av mina bästa vänner i cancer. Jag saknar henne varje dag. Hennes namn finns kvar i min telefonbok och när jag ser det fylls jag av en varm känsla. Trots hennes svåra sjukdom så kunde vi alltid peppa varandra. Det var så skönt att prata ut med henne och att få lyssna på hennes liv och utmaningar. Sådana relationer är guld värda. De finns bara i ett fåtal i varje livstid. Jag har förlorat 3 vänner i cancer som har betytt mycket för mig.

Men vad händer om vi håller fast i någonting bara för att det har en tradition och en historia? Jag tror att vi missar att knyta kontakter med nya människor.

Jag inser nu att livet är någonting helt annat. Under det senaste året och halvåret så har det kommit in så många nya människor i mitt liv. Jag har fått in en helt ny våg av människor i mitt nätverk och människor som jag tycker om att vara med. Och jag har fått nya nära vänner som inte är barndomsvänner eller vänner jag träffade i 20-årsåldern.

Livet är också alldeles för kort för att tillbringa den med människor som dränerar dig på energi. Om du blir fylld av energi efter att ha träffat någon- välj dessa relationer och välj bort de andra.

Visst är det så att vi kan ha vänskapsrelationer som har betytt något för oss och som har varit fantastiska. Men det betyder inte att du måste vara kvar i dessa för alltid. Du kan välja att gå vidare. Att stänga dörren och att öppna den på nytt.

Jag blev så inspirerad av en bekant som berättade att de hade firat 30-årig bröllopsdag med en stor fest. Den här kvinnan är 10 år äldre än vad jag är. När de jämförde vilka vänner som var med på bröllopsfesten och den nuvarande festen, blev det en riktig aha-upplevelse. Det var bara 3-4 stycken gamla gäster. Resten var helt nya vänner.

Jag blev så inspirerad av den här kvinnan. Livet är ett äventyr och du vet aldrig vad som väntar runt hörnet när du väl släpper taget om att livet ska vara som det alltid har varit.

I kraft och hälsa.

Ellinor