l_ny_mag_tarm1 (1)

Levern är ett av sju avgiftningsorgan i kroppen och mycket fundamental för din hälsa. Den har en mängd uppgifter förutom att avgifta våra kroppar från läkemedel, miljögifter, tillsatser och hormonobalanser. Att levern fungerar väl är inte bara oerhört viktigt för framtida hälsa utan också en hygienfaktor om du vill må bra.

Levern avgiftar i två faser
I fas 1 görs gifterna vattenlösliga och i fas 2 konjugeras (sammanfogas) de så att de kan föras ut från kroppen på ett giftfritt sätt.

Båda faserna förutsätter rätt näring och genom att äta varierat och se till att du får i dig näringsämnen och antioxidanter hjälper du leverns olika faser och gifterna förs lättare ut.

För att visa hur komplext näringstöd som behövs i de olika faserna, visar jag nedan vilka ämnen som behövs.

Fas 1 är i behov av
B2, B3, B6, B12, Folsyra, Glutation, Aminosyrorna: Leusin, Isoleucin, Valin, Flavonoider, Fosfolipider, Järn, Molybden, Magnesium.

Fas 2 är i behov av
Svavel, Glutation, Aminosyror: Glysin, Taurin, Glutamin, Arginin m m, B6, B12, Folsyra, Magnesium.

Hur väl fungerar din lever?

piller-a

Detta beror på en mängd olika faktorer. Äter du mediciner, hur mycket och vilka? Äter du p-piller, bantar du, är du stor, är du liten, vilka gener har du, hur äter du, hur motionerar du? Är du allergisk? Vid allergi så får levern jobba mer för att bryta ner proteiner som inte kan hanteras vid matsmältningen och njurarna. Koffein är också ett ämne som ska gå igenom levern, beroende på hastigheten på din egen aviftning så kan koffeinet vara kvar i kroppen upp till 6 timmar.

En leveravgiftning är ofta mycket bra att göra. Dock ska detta alltid ske i samråd med en Näringsterapeut eller annan expert eftersom du frisätter mycket gifter i blodet och du kan må riktigt dåligt. Utifrån dina egna förutsättningar och din bakgrund tittar man då på en bra individuell plan just för dig.

Mat för din lever

pfi_488_31

Svavelrik mat är oerhört bra för levern, eftersom svavel har en avgiftande verkan. Svavelrik mat är exempelvis, lök, vitlök, ägg.

Kålfamiljen innehåller tioler som också är avgiftande, vitkål, rödkål, grönkål är alla bra exempel på bra mat för levern.

Andra bra livsmedel för levern är: rödbeta, morot, citron, äpple, bär, gröna grönsaker, granatäpple och vindruvor som alla innehåller olika antioxidanter. Tänk dock på att vindruvor är en riktig värsting som innehåller mycket bekämpningsmedel, välj ekologiska druvor i första hand.

Bra örter för din lever
Maskros, Schizandra, Mariatistel är alla bra örter för att stärka levern.

Ta hand om din lever, den är fundamental för dig och din hälsa.

Allt gott,

Ellinor