Denna gång handlar det om att släppa taget.

Någonting som blir allt tydligare i våra liv är att ingenting är konstant. En förändring sker alltid, oavsett om du vill det eller inte.

Vi måste lära oss att släppa taget om saker. Oavsett om det handlar om skilsmässa, relationer, jobb, familjemedlemmar, platser m m.

För min egen del nu handlar det om att släppa taget om mitt tidigare liv och mitt jobb som chef. Från att ALLTID ha varit uppkopplad, svarat på mejl, funnits där som en osynlig skugga även utanför arbetstid så är det annorlunda nu. Jag är en “vanlig” anställd som varken behöver eller ska vara mentalt förberedd på att alltid rycka in. Det är en process och det går bättre för varje dag. Jag är glad för mitt nya liv. Eftersom jag själv läst stressfysiologi så vet jag vad det betydde för min hälsa.

I och med min stora förändring har jag märkt olika reaktioner hos människor.

En del stöttar mig i min förändring och är nyfikna. Andra säger ingenting. Oavsett vilket så spelar det ingen roll men det blir väldigt tydligt för mig och självklart har det också betydelse för vilka jag väljer att ha i min närhet. Människor som ger energi är de som jag just nu medvetet valt att omge mig med.

Vilka människor gillar du att omge dig med?
Och har du själv tänkt på vad du ger ifrån dig för energi till din omgivning? Är du stöttande och positiv, eller känner du lätt avundsjuka över andra människor? Har du tänkt på att de känslor du går omkring och bär på alltid är transparenta, d v s går över i energier?

Att gå vidare genom livet

Det är viktigt att kunna öppna nya dörrar i livet. Men minst lika viktigt är att kunna stänga en dörr bakom dig.När vi åldras lär vi oss att acceptera förändringar och förluster och att släppa taget och se varje dag som en gåva.

I varje del av livet finns fantastiska upplevelser och lärdomar som vi kan ta del av. Det handlar om att kunna släppa taget och gå vidare.

Sista gången jag ammade ett barn – det var att släppa taget och så outhärdligt jobbigt och skönt på samma gång. Det var att släppa taget.

När ett barn blir tonåring och inte släpper in dig i sin värld – då behöver du släppa taget. Jobbigt, frustrerande och en helt ny fas. Från att du har varit delaktig i ditt barns värld så stängs du ute. Naturligt och en helt nödvändig process. Men svår. Här måste man lära sig att släppa taget och se det positiva. Relationen förändras och blir mer vuxen.

När en vän inte längre var en vän har jag fått släppa taget. Otroligt jobbigt men nödvändigt. Kanske har ni växt ifrån varandra. Kanske har ni bara gradvis kommit längre och längre ifrån varandra. Detta kan vara väldigt smärtsamt. Men ibland kanske nödvändigt?

När min far hastigt gick bort i en hjärtinfarkt fick jag så småningom efter en otroligt smärtsam process inse faktum. Han finns inte kroppsligen längre och släppa taget. En sorgeprocess som tar tid. Samtidigt så finns det så mycket att glädjas åt. Alla fina stunder vi har haft tillsammans och att jag är en del av honom.

Människor som är på väg bort från oss genom droger, svåra sjukdomar då måste vi släppa taget för att inte förinta oss själva. Detta är oerhört smärtsamt. Att vara nära anhörig och vara med om detta. Att vara den som är drabbad och släppa taget. Oerhört sorgligt och smärtsamt.

Livet är ett ständigt lärande. Livet är aldrig konstant. Livet testar oss. Livet ger oss möjligheter att utvecklas hela tiden, varje dag. Du kan glädja dig åt de lärdomar som kommer till dig. Varje milstolpe du kommer fram till oavsett om du är 20, 30, 40, 50, 60, 70 eller 100.

Igår kväll fick jag ett meddelande från en person som gjorde mig så otroligt glad.

“Tack Ellinor, jag är så glad att du finns. Du bär mig ofta genom livet utan att du vet om det tror jag.. Genom det du skriver, genom din blogg.”

Uppskatta dig själv för den du är. Du har en stor outnyttjad potential. Och var med på resan som heter livet. Oavsett vem du är så kommer du att behöva släppa taget.

Kram
Ellinor