c376227171c80902748e99fc99647782

Sverige har den högsta siffran på glutenkänslighet och celiaki i hela världen! Vad beror det på? Vilka konsekvenser får det för hälsan? Under senare decennierna har vetenskapliga studier hittat samband med autoimmuna sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, reumatoid artrit, diabetes typ 1, neurologiska sjukdomar, oförklarlig trötthet, infertilitet, missfall osv. Hur har detta ett samband? Läs mitt blogginlägg nedan så ska jag försöka förklara.

Sädeslag är ingen naturlig föda för oss människor
Sädesslag har inte varit en naturlig föda för oss människor sedan början. Vi började att äta mer och mer sädeslag (vete, råg, korn och havre) för ca 10 000 år sedan i samband med att vi började bli mer vana vid att bruka jorden och då vi lämnade ”jägarsamhället”.
Man kan tycka att 10 000 år är ett lång tid för att våra kroppar ska kunna anpassa sig till olika livsmedel men är i själva verket en ”kort period”, rent genetiskt så sker inte anpassningar så snabbt i våra kroppar.

Med tanke på de enorma mängder sädeslag som vår moderna kost innehåller idag så får de flesta av oss extrema mängder med gluten. Smörgås till frukost, fikabröd till kaffet, pasta till lunchen, kaka till eftermiddagen, smågodis som innehåller gluten, vetemjöl i olika såsers redningar, ännu mera pasta och ännu mera smörgåsar.

Ur ett evolutionärt perspektiv så är alltså inte spannmål en del av vår naturliga kost och absolut inte i dessa mängder som vi äter nu. Spannmål är svårnedbrytbara för kosten, dels genom ett protein som finns i sädelslaget som heter gliadin. Vidare så innehåller sädeslag liksom en del baljväxter någonting som heter fytinsyra.

Fytinsyra är ett ämne som gör att växten skyddar sina mineraler och gör det svårnedbrytbart för djur och människor. Till viss del så kan fytinsyran minska när man blötlägger livsmedlet eller om man använder surdegproduktion.

Fytinsyran hämmar upptaget av en mängd olika mineraler som t ex järn, zink, magnesium.

Skillnad mellan celiaki och glutenkänslighet?
Celiaki är en autoimmun reaktion där kroppen bildar antikroppar mot proteinet som finns i gluten – gliadin. Det uppstår en allergisk reaktion. Detta skapar i sig en kronisk inflammation i tarmväggen som gör att näringsupptaget blir försämrat. Det blir också ett läckage i tarmen.

Glutenkänslighet ger vissa besvär som också stör tarmen och gör den genomsläpplig, dock i en mildare grad än celiaki.

Mer gluten i vällingen på 80-talet leder till fler fall av celiaki och glutenkänslighet hos spädbarn

bd394bd24c4cf848934e79574de8dfcc

I mitten av 80-talet introduceras nya riktlinjer för välling i Sverige. Vällingen kunde börja ges 4 månader direkt efter amningen (istället för den tidigare gränsen på 6 månader). Livsmedelsföretagen ville få ner den höga proteinhalten i vällingen genom att minska på mängden mjölk och ökade då på mjölet. Detta innebar att många spädbarn snabbt fick i sig gluten och detta ökade risken för celiaki (autoimmun reaktion i kroppen där glutenprotein i vete, korn och råg sätter igång en autoimmun reaktion i tunntarmen. Kroppens försvar förstör då det egna tarmluddet som tar upp näring.)

Ett decennium senare började man istället gradvis introducera gluten, gärna under pågående amning. Samtidigt med detta minskades gluten i den industritillverkade barnmaten och det visade sig att epidemin fullkomligt stagnerade. Den minskade risken för att drabbas av celiaki kvarstod till man var 12 år men har visat sig även kunna komma senare i livet. Under åren 1984-1996 skedde en fyrdubbling av celiakiepedimin. Sannolikt är också mörkertalet mycket stort här eftersom symptomen kan komma senare i livet. Det är mycket viktigt att testa sig för celiaki och glutenkänslighet för att se om man har problemen.

I Sverige finns det nu konstaterat att 3% av alla ungdomar mellan 14-26 år har en odiagnosticerad celiaki. Mörkertalet är enormt. Titta på barnläkare och docent Anneli Ivarssons filmklipp från en läkarkongress här: http://vimeo.com/23805240. Studien hittar du på www.etics.com där man undersökte 12 åringar i hela Sverige och upptäckte det stora mörkertalet. Bland de som är 0-13 år har förekomsten visat sig vara fortsatt hög – 2%. Annelie menar på att alla som har diffusa symptom och alla som har diabetes typ 1 definitivt bör testats för celiaki. Hon menar också på att provet borde vara ett prov som alltid tas på landets infertilitetsmottagningar eftersom celiaki kopplas ihop till infertilitiet.

Celiakitest
Först tar man ett blodprov för att undersöka om du har markörer för celiaki. Är svaret positivt gör man sedan en tunntarmsbiopsi för att säkerställa diagnosen. Obs! Om du redan har börjat med en glutenfri kost kommer inte svaret att ge något utslag, då tarmen har börjat läka, så för att få rätt diagnos ska du inte ändra kosten innan provet.

Människokroppen kan inte bryta ner gluten utan det ger skador som ger en läckande tarm

Toxiskt gluten som finns i vete, råg och korn innehållet ett protein som heter gliadin. När vi äter gluten (gliadin) aktiveras ett ämne i tarmen som heter zonulin (haptoglobin 2). Zonulinet gör att vi får en läckande tarm när vi äter gluten. Du behöver inte vara glutenintolerant för att tarmen ska börja läcka, utan alla får en läckande tarm av att äta gluten. Orsaken är att vi människor har zonulinet för att vi ska kunna rena oss från gifter (förorenat vatten, bakterier, salmonella), zonulinet ger oss diarré och lös avföring när vi har fått i oss något som är fullt med bakterier, på så sätt sker en rensning.

Människan är den enda däggdjur som äter spannmål och problemet blir att zonulinet även reagerar på gliadin, (protein i gluten) i framför allt vete. När zonulinet reagerar på gluten så läcker tarmen även åt andra hållet, in i kroppen och i blodet. Zonulinet gör därmed att det blir ett läckage i tarmen och innehåll från tarmen (som ska vara som ett ogenomsläppligt rör) läcker då ut i blodomloppet. Det innebär att vi får stora påfrestningar i kroppen, med dessa gifter som fritt cirkulerar i blodbanan. Detta leder i sig till många olika sjukdomar som inte alls behöver vara relaterade till mage-tarm! De som redan är glutenintoleranta eller har celiaki drabbas i större grad av läckande tarm, men alla får skador på tarmen av toxiskt gluten (vete, råg, korn).

Bild på zonulinets verkan i tarmen

unnamed-3

Mr Gluten – Tom O’Bryan världkänd amerikansk läkare och forskare

Tom O’Bryan var i Stockholm och föreläste för både allmänhet under några kvällar och erbjöd också en heldagsutbildning för terapeuter, sjukvårdspersonal, läkare på uppdrag av Alpha Plus. Jag var med på heldagsutbildningen och blev fullständigt knockad över de senaste studierna och forskningsrapporterna som kommer på både glutenintolerans och celiaki.

unnamed-1

Tom berättade väldigt målande om sin faster, Emelie i 80 års åldern. Kärnfrisk dam, aldrig några sjukhusbesök förutom två barnafödslar om en justering av en höft i samband med bilolycka.

1623677_10152006073528175_10214877_n

Plötsligt började Emelie må dåligt och hon fick mycket dåliga levervärden. Läkaren bad henne att sluta dricka och då hon var nykterist fnäste hon bara åt läkaren. – I don’t drink!. Påföljande år var levervärdena ännu sämre och läkaren bad henne återigen att sluta dricka, med samma svar från Emelie – I don’t drink!. Tillslut visade det sig att Emelie hade 4% funktion kvar av sin lever med följden att hon skulle dö inom en mycket snar framtid. Tom tog celiakitest på henne och det visade sig att hon hade celiaki – utan att veta om det. Emelie tog genast bort allt gluten och levde 1,5 år istället för ett par veckor. Hon dog av levercancer som är en mycket vanlig sjukdom vid detta tillstånd. Hennes dödsorsak borde enligt Tom O’Bryan vara celiaki och till följd nedsatt lever och levercancer.

Utdraget från studien i The Hepatology som styrker detta

unnamed-2

The Gluten Summit
Tom börjande sammanställa material kring gluten och skapade The Gluten Summit som är en sammanfattning av vad de 25 ledande forskarna från hela världen har att säga kring gluten, glutenintolerans och celiaki. Alessio Fasani från Italien (enligt O’Bryan bör han få Nobelpriset för sina upptäcker), Peter Marsh från Storbritannien m fl. Du kan hitta mer information om The Gluten Summit här www.thedr.com.

Ytterligare patientfall
En kvinna med mycket grava hälsoproblem, innan hon kom till Dr O’Bryan och blev satt på en glutenfri diet.

Tillstånd innan hon kom till Dr O’Bryan

unnamed-5

Tillstånd efter hon kom till Dr O’Bryan och satt på glutenfri kost

unnamed-4

Brödberoende
En annan amerikans läkare, Dr William Davis, har skrivit en uppmärksammad bok som också är översatt till svenska och som heter ”Brödberoende”. Boken förklarar att vete är en av de allra största bovarna till att höja blodsockret och därmed öka insulinutsöndringen och övervikten. När man tar bort vetet upplever de flesta en signifikant viktminskning. Vete höjer nämligen blodsockret (glykemiskt index 73) lika mycket som vanligt raffinerat vitt socker (sukros, glykemiskt index 59).

Davis menar också på att vetet i sin ursprungliga form innehöll markant lägre nivåer av gluten, med GMO och hybridiseringen av dvärgvetet har man forskat fram ett vete som är mer motståndskraftigt mot angrepp och som är mer snabbväxande. Mer än 90% av detta vete är det som vi idag äter. Detta vete innehåller 10 gånger mer gluten och stör mängder av funktioner i kroppen. Han märkte att när han tog bort vetet ur kosten försvann värk, övervikt, hjärtproblem, reumatoid arit. Astmasymptomen förbättrades avsevärt eller upphörde helt och många kunde slänga sina inhalatorer.

Vete triggar oss av överäta
Genom proteinet i vetet (gliadinet) stimuleras hjärnans belöningscentrum, detta triggar oss till att överäta.

En mycket intressant bok som jag varmt kan rekommendera.

unnamed

Avslutningsvis så är det bara att konstatera att problem med gluten av alla slag både intoleranser och celiaki kan ge symptom överallt i kroppen. Överallt där du har din svagaste länk, om det sedan är levern, njuren, bukspottkörteln eller hjärnan det är individuellt från människa till människa.

Glutenfritt – ja tack!
Att överväga att äta en glutenfri kost om man skulle ha några problem med hälsan och prova under ett par månader är därför starkt att rekommendera. Många blir besvärsfria efter ett par månader på glutenfri kost. Det positiva är också att det idag finns många alternativ till glutenfritt i affärernas sortiment. Ta för vana att fråga efter glutenfritt när du är på restaurang, tänk på att även den minsta matsked gluten kan ge dig antikroppar mot gluten som sitter i kroppen 3-6 månader.

Var finns det gluten?
Toxiskt gluten finns i vete, råg och korn och i dessa produkter, livsmedel:

– Bröd
– Pasta
– Vetemjöl
– Rågmjöl
– Kornmjöl
– Kakor
– Redningar i såser och soppor innehåller ofta gluten
– Paneringar på kött och fisk
– Bulgur
– Couscous

Alternativ till glutenfritt:

f0276a5d1c8cddce3081ae2c0df1ffb1

– Rismjöl (pannkakor, baka med, välling, redning i såser m m)
– Majsmjöl (pannkakor, baka med, redning i såser m m, används med försiktighet GMO-gröda)
– Kokosmjöl (lite tyngre mjöl som kan användas vid bakning m m och ofta kan blandas upp med annat lättare mjöl)
– Mandelmjöl (lite tyngre mjöl som kan användas vid bakning m m och ofta kan blandas upp med annat lättare mjöl)
– Sojamjöl (används med försiktighet då soja är mycket allergent och dessutom mycket besprutat och GMO-gröda)
– Bovetemjöl (gröt, välling, pannkakor, redning i såser)
– Hirsmjöl
– Potatismjöl (reda såser m m)
– Husk (kan användas för att ge större fyllighet åt glutenfritt bröd…)
– Arrowrot (redning av soppor och såser)

Alternativ till pasta
– Quinoa
– Råris
– Fullkornsris
– Rött ris
– Svart ris
– Basmatiris
– Mathavre
– Potatis
– Grönsaker gör pasta på vitkål, squash m m (googla fram recept)

Vill du följa mig på facebook där jag regelbundet gör flertal inlägg varje vecka kring inspiration för friskare livsstil, recept, forskning osv kan du klicka här: https://www.facebook.com/ladenbergnutrition. Vill du prenumerera på mitt nyhetsbrev kan du fylla i uppgifterna till höger på sidan.

Allt gott!

Ellinor

Referenser
Läkartidningen, celiaki är vanlig sjukdom som är lätt att missa:
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2014/03/Celiaki-ar-en-vanlig-sjukdom-som-ar-latt-att-missa/

Alessio Fasani
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Gliadin%2C%20zonulin%20and%20gut%20permeability%3A%20Effects%20on%20celiac%20and%20non-celiac%20intestinal%20mucosa%20and%20intestinal%20cell%20lines%20ALESSIO%20FASANO%20Scandinavian%20Journal%20of%20Gastroenterology%2C%202006%3B%2041%3A%20408%2F419%20

Wiliam Davis
Boken ”Brödberoende” Optimal Förlag

Tom O’Bryan
Food reactive disorders and autoimmunity, kurs i Stockholm den 8 mars
www.theDr.com

SVD
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenskar-tidigt-kansliga-mot-gluten_6259910.svd

SVD
http://www.sydsvenskan.se/sverige/kostraden-gjorde-fler-barn-sjuka/

Sanna Ehdin
http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/glutenallergi_i_fokus

Wall Street Journal
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052970204136404577206891526292590?mod=WSJ_LifeStyle_Lifestyle_6&mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052970204136404577206891526292590.html%3Fmod%3DWSJ_LifeStyle_Lifestyle_6

http://www.jonasbergqvist.se/gluten-och-spannmal

Råd och Rön
http://kost.ifokus.se/discussions/5123f824d4ebea20a105db1a-celiaki-epidemin

Anneli Ivarsson

www.etics.com

Karl Hultén

Studie: ALLA får läckande tarm av gluten!