_Functions-Of-The-Liver-3

Jag har genomfört en leverrening och har fått många frågor kring detta. Dels hur man gör men också varför man ska göra en leverrening.

En leverrening görs alltid på eget ansvar. Känner man sig svag, sjuk eller trött och har mage- tarmproblem så ska man inte göra en leverrening. Likaså gäller om man vet med sig att man har problem med gallstenar. Om du känner dig pigg och inte har några problem och gör detta på rätt sätt kommer du att känna sig mycket vital och “ren” efteråt, men var beredd på att du kan känna dig matt och trött någon dag efter avslutad kur. Är du osäker – rådgör med läkare, men var beredd på att få läkare känner till metoden.

Fakta om levern
Levern är människokroppens största körtel och det näst största organet efter huden. En vuxen människas lever väger omkring 1,5 kg. Levern är placerad på höger sida högst upp i buken precis under revbenen och över magsäcken som ligger till vänster.

liver
Bild på en fårlever

Levern har en mängd olika funktioner:

– Levern bryter ner sockerarten fruktos till glukos och glykogen lagras som en rörlig energireserv i form av glykogen.

– Levern avgiftar också kroppen från gifter och toxiner och detta sker i ett mycket komplex system av fas 1, fas 2 och fas 3 avgiftning. Eftersom vi dagligen får i oss gifter i form av föroreningar, läkemedel, koffein, alkohol, bekämpningsmedel, kemiska ämnen så får levern jobba hårt med att avgifta oss.

– Levern producerar också galla som lagras i gallblåsan som sedan töms ut i tolvingertarmen. Gallan hjälper till att bryta ner fetter och att finfördela det och hjälper alltså vår matsmältning. Gallan innehåller gallsalter och kolesterol och ett pigment som kallas bilirubin som ger gallan en grön färg. Bilirubin bildas från nedbrutna röda blodkroppar och ger också avföringen en brunaktig färg.

Varför göra en leverrening?
Under en livstid så får levern arbeta hårt. Levern är vårt näst störta organ och behöver lite avlastning för att kunna fungera optimalt. När du gör en leverrening hjälper du gallblåsan att tömma sitt innehåll. En del menar att det är gallstenar och andra menar att det är kolesterolstenar. Helt klart är att det kommer ut små gröna klumpar och att du mår mycket bättre efteråt, så en rejäl tömning av gallblåsan blir det och innebär både en avlastning för kroppen och leverns funktionalitet, oavsett om det är gallstenar eller kolesterolstenar. Att göra en leverrening kan hjälpa dig att:

– förbättra din matsmältning
– känna dig mer vital
– förbättra allergier
– sänka kolesterolvärden
– öka leverns avgiftningsförmåga
– få en bättre hud
– få bort värk och smärta i skuldror, armar osv

Bakgrund
En frisk lever producerar 0,5-1,5 liter galla varje dag. Levern har en mängd små gallgångar som utsöndrar galla till den stora levergallgången som sedan mynnar ut i tolvfingertarmen. En måltid med fett eller protein gör att gallblåsan tömmer sitt innehåll efter ca 20 minuter.

Ibland kan vi få en obalans mellan lösliga substanser i gallan och partiklar kan fällas ut. Kolesterol kan fästa in till partiklarna och då bildas gallstenar. Man kan ha upp till tusen små gallstenar i levern. Många har mycket gallstenar utan att få ett gallstensanfall.

Gallstenarna kan vara gröna, bruna, svarta eller rödvita. Ju mer gallstenar som bildas desto sämre funktion av mängden galla som produceras. Kroppens förmåga att göra sig av med överskottskolesterol försvagas och kan leda till ökade kolesterolnivåer och vår förmåga att kunna äta och spjälka fett försvagas kraftigt.

Innan du börjar
Eftersom levern kan vara ett ställe där många parasiter kan vara inkapslade är det viktigt att genomför en parasitrening först. En bra kur är UltraDetox och Ultrabalanskuren som du kan göra under ett antal veckor. Du kan köpa dessa produkter i min webbshop, sök på detoxpaket högst upp till höger, för att komma till shopen klicka här.

Så här gjorde jag

Du behöver köpa hem:
* Epsomsalt
* 2 stora grapefrukter och ev 1 ekologisk citron
* Kallpressad ekologisk olivolja (ca 2 dl)

Kuren kan vara lite påfrestande eftersom du avhåller dig från mat och dryck i 24 timmar (förutom vatten och epsomsalt vid det angivna klockslagen) så välj att göra detta när du kan vila dig dagen efteråt och ta det lugnt under själva dagen när du inleder kuren.

Frukost
Till frukost så åt jag lite lättare, en kompott på kokta äpplen med lite plommon, banan och kanel tillsammans med mandelmjölk. Inget protein och lite fett men desto mera kolhydrater.

Drack ordentligt med vatten mellan frukost och lunch ca en halv liter

Lunch
En lunch bestående av mycket grönsaker och bönor och linser som vegetariskt protein. Över alltsammans ringlade jag olivolja och kryddade med örtsalt. Drack vatten till ca 3 dl.

Efter kl 14 åt jag eller drack ingenting alls – detta är mycket viktigt eftersom du nu börjar bygga upp ett tryck i levern för att den lättare ska kunna avge gallstenar/kolesterolstenar.

På eftermiddagen jobbade jag som vanligt men kände mig både väldigt hungrig och torr i munnen. En annorlunda känsla att inte kunna få dricka eller äta. Jag noterade detta och vet att kroppen klarar sig. Det är bra att under perioder klara sig utan både vätska och mat, kroppen är skapad för att kunna leva under stundtals extrema förhållanden. Detta tankesätt hjälpte mig mycket.

Kl 18
Blanda 4 msk Epsomsalt i 7,5 dl vatten (blir fyra portioner) och ställ detta i kylskåpet. Drick 2 dl av den kalla Epsomsaltlösningen.

unnamed-1

kl 20
Drick ytterligare 2 dl av den kalla Epsomsaltlösningen. (Nu börjar jag få fart på magen och tömmer innehållet i magen under hela kvällen, det känns lite som att drabbas av magsjuka, på köpet kan man säga att man får en ordentligt tarmsköljning….)

kl 21:45
Gör iordning olivoljeblandningen: Häll olivoljan i en burk med tättslutande lock. Pressa grapefrukten och citronen (citron valfritt men det måste vara cirka 1,5 dl färsk juice). Blanda ner i olivoljan, sätt på locket ordentligt och skaka kraftigt tills det blandat sig helt. Om du behöver gå på toaletten innan läggdags – gör det nu.

10676357_810573508964860_6162712177720479518_n

kl 22
Drick olivolje-juicemixen inom fem minuter. Lägg dig sedan direkt på din högra sida i sängen. Ju fortare du lägger dig desto mer stenar kommer ut. Ligg still minst 20 minuter och du får ingen smärta tack vare att Epsomsaltet har öppnat gallgångarna. Lägg dig att sova (var beredd på att du kanske inte sover så bra, jag sov väldigt hackigt och var lite nervös över vad som skulle komma ut på morgonen, till slut somnade jag och vaknade runt kl 6.)

Dagen efter
När du vaknar (helst kl 6-7) kan du ta din tredje dos epsomsaltlösning, somna gärna om men ta den sista dosen saltlösning efter två timmar. Du kommer troligtvis att ha en diarré på morgonen eftersom saltlösningen är vattendrivande. Gallstenarna flyter så du kan alltid se dem i toaletten (om du vill). Vanligen är de gröna men kan vara bruna i olika nyanser.

För egen del så fick jag ut ca 100 gallstenar/kolesterolstenar. Jag uppskattar att den största var ca 1 cm lång och ca 0,5 cm bred och oregelbundet formad. Många stenar var ca 0,5 cm*0,5 cm och många var mycket mycket mindre. Det blev faktiskt en chock att se hur många stenar som faktiskt ligger inkapslade i kroppen och det kändes mycket skönt och “rent” att ha fått ut detta.

Vid 11-12 tiden
kan du börja dricka och äta igen, men ta det försiktigt med maten i början.

Samma dag kände jag mig väldigt matt eftersom jag förlorat mycket vätska. Jag gick säkert ner 3 kg av själva kuren så det blir en (ofrivillig) viktminskning vare sig man vill det eller inte. Dock har jag nu en vecka efteråt gått upp dessa 3 kg igen eftersom jag “ätit ikapp”. Jag har varit extremt hungrig dagarna efteråt så man kan säga att det blir som en fasteupplevelse samtidigt.

Här ser ni lite olika referenser på leverreningen och hur människor har mått efteråt, klicka här

Här kan du läsa ett tidigare blogginlägg jag har gjort om levern.

Vill du följa mig på facebook, så skriver jag regelbundet om hälsa, kroppen, recept och inspiration för en friskare livsstil, här kommer du till min sida.

Önskar dig god rening och kika gärna in och läs lite mer artiklar om ämnet, den första artikeln beskriver även hur man kan göra om man har opererat bort gallblåsan. Det finns olika sätt att göra leverreningar som sträcker sig från flera veckor till ett par dagar, samt med olika preparat, det jag har beskrivit ovan är ett sätt som jag valde att testa.

Lycka till!

Ellinor

Referenser

Cleaning The Liver And Gall Bladder From Cumulative Poisons

http://ehdin.com/?navid=118&sub=100
http://www.halsosidorna.se/Leverrening.htm

http://www.ihealthtube.com
Dr. Erin Lommen discusses detoxification and liver cleanses. She says you shouldn’t jump right into one using one of the many available products without knowing a few important things first. She says a person could end up quite sick doing a cleanse without knowing some keys.