20140722-172125-62485174.jpg

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och i stora delar av världen. Så mycket som 38% av män och kvinnor dör i samband med att man får en hjärtinfarkt. Det kan vara den första hjärtinfarkten som gör att man avlider men den kan också ha föregåtts av varningssignaler.

Om man:
– röker
– dricker för mycket alkohol
– stressar (emotionell och psykisk stress lika skadlig som fysisk stress)
– äter en dålig kost med för lite frukt och grönsaker och för mycket hel- och halvfabrikat m m
– motionerar för lite

ökar risken för högt blodtryck, och högre LDL-kolesterolnivåer (det – onda kolesterolet) och höga blodfetter. Alla dessa tre varningssignaler får ses som att man hamnar i riskgruppen för det metaboliska syndromet (ett annat uttryck för hjärt- och kärlsjukdomar).

Vad beror en hjärtinfarkt på?
En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och täpper till hjärtats kranskärl. Detta gör att inte blodet kan passera och ger syrebrist i den del av hjärtat där blodet skulle ha kommit in. En skada på hjärtat kan inträffa och man kan då få en nedsatt arbetsförmåga varför många kan uppleva en trötthet vid fysisk ansträngning.

Vanliga symptom vid en hjärtinfarkt är
– värk i bröstet och strålande värk ut i vänster arm och hand, men även i båda armarna kan förekomma
– värk i halsen, käkarna och skuldrorna
– svårt att andas
– illamående
– ångest och rädsla
– kallsvettning
– magont

Kvinnor tenderar att inte ta symptom på hjärtinfarkt på allvar. Många kvinnor drar sig för att uppsöka vård och undersökningar har visat att kvinnor inte söker vård lika ofta som män när de får dessa symptom. Läs mer om kvinnors hjärtsjukdomar här.

De fem framgångsfaktorerna för att förhindra hjärinfarkt

unnamed-4
(undertecknad när jag vandrade i Spanien våren 2014)

En ny stor svensk studie (se referens DN artikeln nedan) visar att livstilsförändringar lönar sig stort för att förhindra hjärtinfarkt och mycket talar för att det är lika skyddande som läkemedel om inte bättre. Effektivare läkemedel har gjort att färre insjuknar men grunden till allt är livsstilen.

Forskarna har undersökt kost- och motionsvanor hos 20 700 friska män i Västmanland och Örebro i åldern 45-79 år under 11 år. Utifrån frågeformulär och undersökningar kunde man sedan se att 1 361 män i gruppen drabbades av hjärtinfarkt.

Lägst risk hade de män som:
– promenerade eller motionerade minst 40 min om dagen
– var ickerökare
– bukmått på under 95 cm
– drack måttliga mängder alkohol
– åt minst 5 portioner frukt och grönsaker varje dag, fisk 2 gånger i veckan, valde magra mjölkprodukter och åt fullkorn varje dag.

En hälsosam kost tillsammans med motionsvanor leder till 35% lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Om männen dessutom är ickerökare och fysiskt aktiva kan risken för hjärtinfarkt leda till 76% lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt.

Koenzym Q 10 kan hjälpa till att förhindra hjärtsvikt
Koenzymet Q 10 är en enzym som deltar i energiproduktionen i kroppens celler, speciellt hjärtat innehåller mycket Q 10. Kolesterolsänkande mediciner s k statiner har en biverkning att den minskar kroppens egen produktion av Q 10 och brist på Q 10 kan ge biverkning i form av hjärtsvikt. Många läkare rekommenderar därför sina patienter att ta ett kosttillskott av Q 10 samtidigt som man medicinerar med kolesterolsänkande medicin. Statiner eller kolesterolsänkande läkemedel har många biverkningar – en allvarlig biverkning är depression och muskelsvaghet. Har du problem med biverkningar och är beredd på att göra livsstilsförändringar kan det vara aktuellt att diskutera med din läkare att gå ner dos på läkemedlet då många lider mycket av biverkningarna.

De rekommenderade doserna för Q 10 som har använts i studier är 100 mg 3 gånger dagligen. I kosttillskott på apotek och hälsokost finns Q 10 men i betydligt lägre doser, 30 mg per tablett. Köper du genom mig får du en tablett med den högre dosen 100 mg per tablett.

Här kommer en länk till min webbshop där du kan köpa Q 10

En kontraindikation att ta Q 10 är om du äter Waran då bör försiktighet vidtas, kontakta alltid din läkare om du är osäker om detta.

Här kan du läsa ett tidigare blogginlägg jag har gjort för hur man ska få ett friskare hjärta på naturlig väg.

Misstänker du att du har problem med ditt hjärta ska du alltid kontakta en läkare, om det är akut ringer du 112 112!

Vill du följa mig på facebook där jag regelbundet skriver om inspiration för friskare livsstil, lämnar recept, kommenterar studier m m kan du klicka här. Vill du ha mitt nyhetsbrev fyller du i dina uppgifter till höger på denna sida.

Jag önskar dig lycka till. Tänk på att det är aldrig försent att göra förändringar i sin livsstil och förbättra sina värden och sin hälsa. Du kan börja redan idag.

Ellinor

Referenser:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-sa-kan-risken-for-hjartinfarkt-minskas-dramatiskt/

Coenzyme Q10 for heart failure: The hype and the science

http://www.kostdoktorn.se/spektakular-studie-pa-hjartsvikt-och-kosttillskottet-q10

http://www.medpagetoday.com/MeetingCoverage/HFC/39424

http://www.escardio.org/about/press/press-releases/pr-13/Pages/first-drug-in-decade-improves-heart-failure-mortality.aspx?hit=dontmiss

http://www.expressen.se/halsoliv/hjartat-kan-raddas-med-q10-och-selen/