Kan du må bättre i din pollenallergi genom att göra förändringar i kosten och stötta upp med naturliga kosttillskott? Ja visst går det. Jag har själv blivit av med min pollenallergi genom att stötta upp min kropp och läka min mage-tarm genom åren. 

Våren är på väg nu och vi kan känna skiftningen i temperatur. Snart börjar träden slå ut och för de som har pollenallergi blir våren en pina. Man blir mycket trött av pollenallergi och när man dessutom äter allergitabletter blir kroppen ännu tröttare.

Du kan påverka din pollenallergi genom maten och genom att stötta din mage-tarm.

1. Ta bort gluten
Att ta bort gluten helt under pollensäsongen gör att kroppen får en mindre belastning och gör att många mår mycket bättre i sin allergi. Gluten finns i sädeslagen vete, råg och korn. Pollen är en protein som kroppen ska bryta ner och många som har pollenallergi har dessutom problem med sin matsmältning och med mage- och tarm. Det blir så att säga en dubbel belastning för kroppen. Kanske har ni som har pollenallergi märkt av just korsreaktioner under den värsta pollensäsongen? Äpplet kliar i munnen och ett glas rödvin känns inte alls bra. Det blir korsreaktioner av stenfrukter, d v s frukter som har kärnor. Läs mer om inlägg om gluten här. 

2. Ta bort mjölkprodukter
Även uteslutande av mjölkprodukter gör att många mår mycket bättre i sin pollenallergi eftersom detta också kan belasta kroppen och särskilt matsmältningen och tarmen för många.

3. Rena råvaror
Ju renare mat du äter och ju mindre hel- och halvfabrikat du äter, under pollensäsongen desto bättre brukar pollenallergin bli. Hur gör man då? Beställ min bok Friskare Liv, en komplett guide som hjälper dig att göra kostförändringar och som dessutom innehåller 90 st gluten- och mjölkfria recept. Till webshopen.

4. Minimera raffinerat socker
Att ta bort mycket av dina sockerprodukter i form av vanligt raffinerat vitt socker, vetemjöl (visst vetemjöl är en snabb kolhydrat och innehåller socker), kakor, godis, läsk, saft, glass o s v gör att du avlastar kroppen och tarmfloran som reagerar mycket negativt på socker.

5. Lägg till rätt typ av fetter
Tänk också på att du äter rätt typ av fett och en variation av fett. Ät omega-3 rikt fett i form av feta små fiskar (makrill, sardiner etc, i de stora feta fiskarna som lax ackumuleras större andel miljögifter, och dessutom är den lax vi köper i affärerna ofta odlad och innehåller felaktig fettkomposition eftersom fiskarna inte får ett naturligt marint foder), fiskolja eller linfröolja, kallpressat kokosfett och ekologiskt smör, kallpressad olivolja, avocado, fröer, nötter, sesamolja.

Undvik margariner, billiga växtoljor som majsolja, solrosolja och matolja som är mycket rika på omega 6 och som vi inte behöver mer av då vår ”västerländska” kvot av omega 6 är alldeles för hög i förhållande till vår omega 3 kvot.

När du tar bort ovanstående ämnen ur kosten så förbättrar du din inre biokemi, kroppen får rätt förutsättningar att självläka. Så det är en god idé att göra dessa förändringar mer långsiktigt – inte enbart under pollensäsongen.

Tillskott som brukar förbättra tillståndet
Att ta enzymer som bryter ner proteiner (mellan måltider) så kallade proteaser samt antioxidanter i form av extra C-vitamin och mjölksyrabakterier brukar också hjälpa de som har en svår pollenallergi.

Grundproblemet är dock en störning i tarmen och detta behöver man komma tillrätta med, det kan röra sig om en intolerans mot ett födoämne eller att man t ex har en störning i bakteriefloran i tarmen. Sök hjälp hos en Näringsterapeut för att jobba med magen om du har svåra problem. Ju kraftigare reaktion mot pollen och gräs – desto större är problemet nere i mag- och tarmkanalen. Problem med magen kan också yttra sig som ledvärk, depressioner, ångest, eksem, acne, migrän m m. En mage i balans ger hela kroppen rätt förutsättningar att må bra.

Binjurarna får jobba extra mycket under pollensäsongen eftersom de producerar kortisol. Kortisol frisätts i stora mängder under allergiperioderna för att kroppen ska försöka mildra den allergiska reaktionen. Kortisol är ett hormon som frisätts vid inflammation och stress och som vi behöver ha balans av. För hög kortisolutsöndring under lång tid i form av allergiska problem eller stress gör att binjurarna (som producerar kortisol och adrenalin) blir utmattade och vi upplever låg energi, trötthet, orkeslöshet. Det är därför många pollenallergiker också är mycket trötta under allergisäsongen.

Livsstilsråd för pollenallergiker
Allergireaktioner gör att binjurarna utsöndrar mer kortisol, kortisolpåslaget leder till hormonobalanser, blodsockersvängningar, trötthet. Se till att du vilar när du är trött, ansträng dig inte med för högintensivträning när du är mycket allergisk, kroppen behöver återhämta sig. Säg nej till saker, sänk prestationskraven.

Att inta kosttillskott som stärker din stresstålighet och kroppen under allergisäsongen (och även under utmattning): C-vitamin, örter som stärker din stresstålighet som ashwaganda,  rosenrot är bra alternativ liksom att inta proteasenzymer som får ner inflammationen i kroppen. Reaktioner på pollenallergi är en typ av inflammatorisk reaktion.

Kosttillskott för pollenallergi
Nedan har jag satt samma ett paket som kan hjälpa dig att lindra din pollenallergi, från Holistic. Jag säljer dessa tillskott i min webshop.  Du kan också klicka på länkarna nedanför för att komma direkt till produkten. Produkterna kommer normalt inom 1 dag.

 

Pollenzym – enzymer som bryter ner inflammation

Köp den här

Pollenallergi är en inflammation och enzymer som bromelain, men även ingefära, c-vitamin, quercitin, kelp, superoxiddismutas, c-vitamin m m finns i denna produkt. Pollenzym stöttar också kroppen med kraftfulla antixoxidanter. Många människor blir hjälpa av den här produkten, inklusive mig själv när pollensäsongen är kraftig.

Dosering
1 kapsel två gånger per dag eller enligt rekommendation.

Ta den mellan måltiderna. Börja gärna 2–4 veckor före pollensäsongen. Kan även intas direkt när pollenproblem uppstår. Vid stora behov av support kan dosen ökas till 3–4 kapslar/dag.

Används med försiktighet vid intag av blodförtunnande medel, i synnerhet Waran. Vid intag av Trombyl och liknande kan lägre dos Pollenzym intas. Används med försiktighet vid graviditet och amning.

 

C-vitamin syraneutral

Köp den här

Den här c-vitaminen gillar jag verkligen, den är i pulverform och du blandar ut den i vatten. Den smakar lite syrligt vilket gör att man kan ha den som t ex en måltidsdryck. Den är snäll mot magen eftersom den också innehåller magnesiumaskorbat vilket gör att personer som har mage-tarmproblem inte reagerar på den.

C-vitamin är viktigt för oss och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och till immunsystemets normala funktion.  Vitamin C och magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning (något som pollenallergiker upplever) till nervsystemets normala funktion och till normal psykologisk funktion.

Blanda ¼–1 skopa i kall vätska 1 gång per dag eller enligt rekommendation.

 

Stressbalans – stressreglerande örter

Köp den här

Innehåller ashwagandha, ryskrot, schisandra, rosenrot och lakritsrot. Adaptogener hjälper dig att stötta ditt immunförsvar och hjälper dig att stå emot stress bättre. En pollenallergi upplevs som en extra stor stress för kroppen.

Dosering
1–2 ml i ett glas vatten 1–3 gånger dagligen eller enligt rekommendation. Pipetten är markerad med ml. Omskakas före användning.

Används ej vid graviditet, amning eller högt blodtryck eller medicinering med kaliumsänkande medel och digitalispreparat.

 

Lactovitalis pro – fullspektrig probiotika

Köp den här

LactoVitalis Pro ger ett tillskott av minst 20 miljarder mjölksyrabakterier från 12 olika stammar, däribland den välstuderade L. rhamnosus GG, kombinerat med vitamin C som bidrar till immunsystemets normala funktion och vitamin B2 som bidrar till att bibehålla normala slemhinnor.

LactoVitalis innehåller också prebiotika (fibrer) i form av FOS (fruktooligosackarider) som är näring och mat till mjölksyrabakterierna. Genom patenterad teknik kommer 90 % av mjölksyrabakterierna oskadda fram till tarmen.

Dosering
1 kapsel per dag. Vid behov kan doseringen ökas till 4 kapslar per dag utspritt under dagen. Det går bra att dela kapseln om man vill.

Barn, gravida och ammande kan använda LactoVitalis Pro
Barn kan ta halv dos. Du kan öppna kapseln och tömma ut så mycket som önskas i exempelvis lite vatten eller juice. Det påverkar inte mjölksyrabakterierna. Den yttre kapseln är bara för att lättare dosera produkten, inte för att skydda bakterierna.

Obs!
Har du en kraftig obalans i tarmfloran kan du få reaktioner i början. Det kan vara gaser, ljud från tarmen och en obehagskänsla. Dessa symtom upphör som regel efter en tid.

 

Vill du följa mig på facebook så skriver jag regelbundet och inspirerar till en friskare livsstil, och god hälsa, kommenterar studier, ger ut recept m m. Följ mig här.

Du kan också prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om hälsa genom att fylla i uppgifter till nyhetsbrevet till höger på sidan.

I kraft och hälsa,

Ellinor

 

 

Referenser:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20130079
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19598302
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12847478
http://alpha-plus.se/naturligt-skydd-vid-allergi-och-astma/
Näringsmedicinska Uppslagsboken, Peter Wilhelmsson

Is There Any Route But Prescription Medication to Get Allergy Relief?