Nyårsafton närmar sig! Kanske sitter du precis som jag och letar recept till en rätt eller flera rätter.

I år kommer vi att fira med vänner här i området där vi bor och vi brukar alltid turas om att göra varsin rätt. I år fick jag och min man turen att göra förrätt. Jag älskar verkligen förrätter! Jag var sugen på att få till något med pilgrimsmusslor detta år så jag har försökt att komma på lite olika recept och har letat receptinspiration.

I år blir det en god ceviche på pilgrimsmusslor, lax, mango och annan frukt. Kanske kan jag också ge dig lite inspiration, så här nedan kommer receptet:

Festlig ceviche med pilgrimsmusslor, lax, mango och papaya (glutenfri, mjölkfri och äggfri)

Om du vill ha den helt vegan så utesluter du enbart fisken, räkor och pilgrimsmusslor, jag kommer göra ett antal vegana också och ett par med fisk.

8 personer

150 g färsk lax (eller färska räkor)
150 g färska pilgrimsmusslor
10 cm gurka
en  halv mango
en halv papaya
en halv nätmelo
1 finhackad röd chili
1 finhackad schalottenlök
2 stora lime
2 dl olivolja
1 kruka finhackad koriander
1 kruka mynta
dekorera med några granatäpplekärnor (finns att köpa frysta om du inte har tillgång till färsk)

Tärna alla frukter och grönsaker i små kuber och lägg i en skål. Ta bort lilla utbuktningen på pilgrimsmusslan och finhacka dessa sedan i små kuber, finhacka laxen i små kuber. Finhacka löken, kryddorna och även chilin i mycket små bitar. Tillsätt allting i en bunke och pressa över lime och olivolja. Laxen kommer att ändra färg p g a syran som uppstår från ingredienserna. Vill du att rätten ska ha mer fisksmak använder gör du allting 30 min innan servering. Vill du att den ska ha en mer fruktig smak med inslag av fisk och skaldjur gör du den ett par timmar innan servering.

Jag kommer att göra mitt fröbröd till finns i min bok Friskare Liv, men jag ska även där lägga upp ett recept. Just nu experimenterar jag med durramjöl och bovetemjöl och fiberhusk för att få en variation på detta. Det kommer ut ur ugnen medan jag skriver detta blogginlägg. Får prova det på familjen först för att få det godkänt :).

Rawfood tårta med choklad och bär (glutenfri, mjölkfri, äggfri, vegan)

Sitter du och letar recept till en annorlunda efterrätt och underbart god efterrätt. Vad sägs om denna?

Denna tårta är ljuvlig och jag blev bjuden på den av min svägerska för en tid sedan. Receptet kommer här. Den passar utmärkt på nyårsafton eller på en annan fest eller festligare middag.

Till receptet.

Följ mig gärna på Facebook eller instagram (ladenberg_nutrition) och gå gärna in och signa upp dig till mitt nyhetsbrev för mer inspiration kring friskare livsstil, du hittar boxen till höger på sidan.

Min bok Friskare Liv innehåller allt du kan tänka dig för en kick-start med god hälsa och hälsosammare kost. 90 glutenfria och mjölkfria recept. Du hittar boken här. 

Jag önskar dig en riktigt trevlig Nyårsafton och ett Gott Nytt År!

I kraft och hälsa

Ellinor

 

Källor:
Receptinspiration från Mitt Kök