När har du egentligen utvecklats som mest?
När jag själv har filosofiska tankar om utveckling så här på morgonen så inser jag att det är alltid som mest utveckling när det är som mest jobbigt. Kanske har du blivit kritiserad? Kanske har du blivit sårad eller ledsen? Kanske har du varit enormt arg?

Mina enskilt största händelser när jag har utvecklats som mest har varit i sådana stunder.

Utveckling går ju aldrig att forcera utan man måste ha tillit till processen. I mitt skrivande och i mina dagböcker så ser jag hur jag verkligen har förändrat mitt sätt att se på saker som relationer, företagande, målstyrning, känslor m m. Och den person som jag själv vill vara.

Under en längre tid så har jag känt att jag stått still i trappan. Varit på väg upp, men istället tagit ett steg tillbaka. Du kanske känner igen dig? Du vill framåt, du vill vidare men du vet bara inte hur. Jag har vaknat på morgonen med en slags frustration, en avsaknad av inriktning och fokus. Jag vill göra något mer – men vad? Är det rädsla som jag gör att jag inte tar nästa steg, eller är det helt enkelt för tidigt i en annan process?

För egen del tror jag att man får se det i etapper. Du måste upp på nästa steg innan du kan komma vidare 3 steg upp. Det går aldrig att hoppa över flera trappsteg. Det är också nödvändigt att vara i en stagnation för utvecklingsprocessen. Att stå still.

Jag har varit i en slags stagnation under ett halvår nu. Jag tror att jag har behövt det här trappsteget jag har stått på ett tag. Behövt finna vad det är jag ska fortsätta att jobba med. Det går aldrig att forcera utveckling.

Men det har varit ENORMT mycket kunskapsinhämtning de senaste åren. Nu vill jag driva arbetet framåt mer målstyrt.

Ett kliv uppför trappan
Men det var inte förrän nu efter nyår som jag verkligen kände att nu är jag på väg upp till nästa steg. Faktum är att jag redan tagit klivet. Jag känner mig mogen på ett annat sätt, mogen att ta mig an olika uppdrag utan att läcka för mycket energi. Jag kan inte ta något av detta för givet, inför varje föreläsning så måste jag ge allt. Inför varje workshop så måste jag vara enormt fokuserad. Jag kan inte göra det på rutin.

I tanken handlar det om att jag nu släpper taget. Släpper taget om nervositeten. Om att jag inte är tillräcklig.Vi blir aldrig fullärda. Det år så tydligt. Jag tycker jag lär mig saker hela tiden och jag vill fortsätta att göra det. Hela livet är ett lärande. Jag känner att jag inte är rädd. Jag är inte rädd för utmaningarna. Jag kan vara nervös, skitnervös. Men det hindrar mig inte att tro på mig själv att hitta lugnet.

Mitt fokus nu blir att nå ut till så många det bara går, att nå ut till människor som behöver min hjälp. Att nå ut med kunskap.

Jag har många planer för hur detta ska ske. Och jag kommer att förverkliga en handfull av dem i min 1-års plan. Det blir ett annat sätt att arbeta för mig under 2019 med mer målstyrt arbete, mer dedikering utifrån att följa min egna affärsplan.

Nästa nivå
Men jag ska utmana mig själv att skynda långsamt, sätta upp strategi och planer för ett hållbart arbete, en hållbar vision. En hållbarhet också för min egen hälsa.

Någonting har hänt. Och det är helt fantastiskt att ha tagit nästa kliv upp. Jag njuter av det just nu. För jag vet att det kommer att gå bakåt också nerför trappan. För det är så det är livet.

Jag känner också att jag har slutat att jämföra mig med människor i den här branschen. När jag var ny och mer osäker så kunde jag jämföra mig mycket och känna mig otillräcklig. Jag avföljer människor som jag inte tycker ger mig någonting, både kunskapsmässigt men kanske för att den kunskapen de förmedlar får stå för dem. Jag går helt min egen väg. Och ju mindre jag jämför mig desto bättre mår jag. I den här branschen finns så mycket tyckande, åsikter, skrämselpropaganda som jag inte vill vara en del av. Många människor vill briljera med sin kunskap istället för att man känner den ursprungliga passionen och de börjar skrika allt högre. Jag har mina mentorer och jag är fullständigt trygg med dem. De är egentligen de enda jag behöver inspireras av.

För mig handlar det om precis det som är tvärtom. Skrik mindre. Lyssna mer. Vissa mer ödmjukhet och var transparent. Säg förlåt. Egenskaper som jag älskar.

Imorgon är en annan dag. Idag är faktiskt allt möjligt. Kanske för att jag har släppt taget. Släppt taget om mina begränsningar. Och det kan du också göra – släppa taget. Vad skulle du göra om du inte var rädd? Fundera en stund och se vad som kommer upp….

Så vad vill jag med detta blogginlägg?
Jag vill säga till dig att oavsett vart i trappan du står, så kan du vara säker på att du kommer att ta ett kliv upp om det är utveckling du söker. Ibland tar ett trappsteg upp ett par år, ibland månader ibland dagar. När tiden är mogen så kommer du att ställas inför de utmaningar som krävs för att du ska ta steget.

Var inte ledsen för om du befinner dig i stagnation just nu. Vi behöver vara där för att senare hitta ett flow och gå vidare. Det är en del av processen. Tro mig. Innan mitt karriärbyte från marknadschef till egen företagare inom hälsobranschen så var jag i stagnation i flera år och det var på ett sätt mycket frustrerande. Men ha tillit. Ha tillit till processen. Snart tar du klivet upp.

Det är det som gör livet till livet.

Följ mig gärna på Facebook och ta del av hälsoinspiration, studier, personlig utveckling och mycket mer. Och signa gärna upp på Nyhetsbrevet till höger, jag kommer inte att spamma dig, det går ut ett par gånger per år, men då med mycket bra innehåll och nya föreläsningar och workshops inom hälsa.

Du har väl inte missat att jag har utökat min föreläsarportfölj med ytterligare kurser kring stresshantering och optimering? Du kommer till mina företagsprogram här.  Mitt 5-månaders program Hållbar Högprestation får höga utvärderingar och människor förändrar sitt liv. Det kan vara något av det roligaste jag gjort att få jobba med människor i grupper om 10 personer på företag. Läs mer här:

”Att få en guidning i Hållbar Högprestation och de olika delarna har hjälpt mig att optimera mig som människa och minska min stress. Numera tänker jag på ett helt annat sätt och har verktyg att hantera stressade situationer. Ovärderligt!”

Deltagare i programmet Hållbar Högprestation under 5 månader

I kraft och hälsa.

Ellinor