Koffein kan på kort sikt ge dig mer energi och motverkar trötthet och du får också en energikick som hjälper dig att fokusera på en uppgift. Själv är min favorittid att dricka kaffe på förmiddagen ungefär vid kl 10.

Kaffet hjälper mig att fokusera och ger mig en kick av välbefinnande.

När jag föreläser om kaffe gäller det att gå varsamt fram, för Sverige är en av de länder som dricker mest kaffe av alla. Och det är inte det att jag har någonting emot kaffe, tvärtom så dricker jag det själv.  I blogginlägget kommer jag att beröra vad förändrade kaffevanor kan göra för din hälsa och energi.

Handen på hjärtat: är du brukare eller missbrukare av kaffe?
En kopp kaffe för att man tycker om kaffe och njuter av det är aldrig fel. Men vad jag tyvärr ser i mitt arbete är att många överdricker kaffe i brist på egen energi. Kaffe innehåller koffein som har en stimulerande och uppiggande effekt som många upplever som mycket behaglig. Men om vi egentligen är trötta och måste ha kaffe för att vakna till som en långsiktig strategi så blir vår kropp för stressad, eftersom kaffe också höjer kortisol som är ett stresshormon.

Chockad av kaffevanorna
När jag började jobba med gruppcoaching i mina program för Hållbar högprestation så fick jag en smärre chock när jag såg deltagarnas enkäter. Det var inte ovanligt att en stor del av både tjänstemän och verkstadsarbetare drack ungefär en liter kaffe på en dag!

Nackdelen är att för stora mängder av koffein kan ge dig illamående, hjärtklappning, muskeldarrningar och sömnproblem. En annan stor nackdel med för mycket kaffe är att det frigör stresshormonet kortisol. Så om du redan är stressad och dessutom dricker kaffe på det så får du ännu mera kortisol som cirkulerar i kroppen. Mycket kortisol ökar också ditt blodsocker.

Koffeininnehåll
En kopp med bryggkaffe (15 cl) innehåller ca 100 mg koffein.
En burk energidryck (25 cl) innehåller ca 80 mg koffein.
En burk cola (33 cl) innehåller ca 30-50 mg koffein.

En hälsosam gräns för kaffe brukar vara runt 1-3 koppar per dag. Om du dessutom är mycket stressad redan, bör du undvika koffein överhuvudtaget för att inte förvärra kortisolpåslaget ytterligare.

Michael Breus är psykolog och sömnspecialist från USA och i sin bok ”The Sleep Doctor’s Diet Plan” skriver han om kaffe och koffeinets roll när det gäller sömnen. När det gäller substanser i kroppen så brukar begreppet halveringstid dyka upp, det betyder den tid det tar för kroppen att bli av med hälften av substansen.

Koffein har en halveringstid på 6-8 timmar så ett råd han ger sina klienter är att ta sista koppen kaffe kl 14, så att inte sömnen blir påverkad. Har man druckit mycket kaffe under dagen och framförallt efter lunch så innebär det att man har stora mängder med koffein i kroppen och det kommer att påverka sömnen.

Paradoxen i dag är att många har sömnproblem. Om det är kaffets roll är våra skärmar med blått ljus och den ökade skärmtiden är svårt att säga. Men många människor verkar inte veta att kaffe i själva verket har en sådan lång halveringstid.


Klientfall Tomas

foto: Julius Schorzman

Jag mötte Tomas i ett av mina gruppcoachningsprogram. Tomas var verkstadsarbetare, strax över 40 år och en glad prick. Han ville förändra sin livsstil till det bättre. Äta mer hälsosamt, gå ner i vikt och också få en förbättrad sömn.

När gruppen träffades och pratade sömn och återhämtning, berättade Tomas att han aldrig somnade före 00.30. Eftersom han började jobba kl 06.00 så sov han i snitt 4,5 timmar per natt. När han berättade om sina kaffevanor så visade det sig att han drack ungefär en liter kaffe per dag, ofta på kvällen som en gammal vana. Han blev intresserad av att dra ner på kaffet och skulle göra ett experiment till nästa gång vi sågs.

Vid nästa träff en månad senare såg Tomas väldigt glad ut. Han berättade att han dragit ned på sitt kaffeintag och nu drack den sista koppen kaffe kl 14.
– Det mest fantastiska som har hänt, sa Tomas, är att jag numera sover hela natten för första gången på 15 år! Jag är trött kl 22 och sover fram till kl 5!

Detta visar vikten av våra rutiner och våra val när det gäller just kaffe.
I mina grupper jobbar jag mycket med att ändra vanor och rutiner, mindset och att bryta gamla mönster och det går att applicera på i princip allting. Denna gång jobbade en individ med just sitt kaffedrickande.

Att få guida människor till en förändrad livsstil är bland det roligaste jag vet. Du har väl inte missat att jag har utökat min föreläsarportfölj med ytterligare kurser kring stresshantering och optimering? Du kommer till mina företagsprogram här. Mitt 5-månaders program Hållbar Högprestation får höga utvärderingar och människor förändrar sitt liv. Det kan vara något av det roligaste jag gjort att få jobba med människor i grupper om 10 personer på företag. Läs mer här:

“Att få en guidning i Hållbar Högprestation och de olika delarna har hjälpt mig att optimera mig som människa och minska min stress. Numera tänker jag på ett helt annat sätt och har verktyg att hantera stressade situationer. Ovärderligt!”

Deltagare i programmet Hållbar Högprestation under 5 månader

Välkommen att höra av dig, helt förutsättningslöst på  ellinor@ladenberg.se.

I kraft och hälsa.

Ellinor Ladenberg