Jenny Ericsson som är HR-chef på Norrköpings Hamn ville åstadkomma konkreta resultat på företagets hälsosatsning och bidra till mer kunskap, fast på ett annorlunda sätt. VD Henrik Åkerström ville satsa mer på hållbarhet, inte bara som en viktig kärnfaktor utan också bland de anställda. ”Att resultatet skulle bli så bra, det hade vi inte förväntat oss”, säger Henrik Åkerström. Resultatet blev ett samarbete med det Linköpingsbaserade företaget Ladenberg Nutrition och hälso- och näringsexperten Ellinor Ladenberg.

Norrköpings Hamn är ett företag som ägs av Norrköpings kommun, och bolaget bedriver hamn- och terminalverksamhet. Under 2018 ankom över 1 000 fartyg till hamnen och nettoomsättningen uppgick till 245 Mkr.

Varför vill Norrköpings Hamn satsa på hälsa?
– Hälsa är ett av våra nyckelområden att jobba med, säger Jenny Ericsson. Vi ville göra ett omtag om hälsosatsningen under 2018-2019 och tänka lite utanför boxen. Under 2018 har vi satsat på föreläsningar för alla våra anställda för att få en friskare livsstil. Vi fortsatte sedan att arbeta med en livsstilsgrupp med 12 deltagare under fem månader, som har haft extra stort intresse av att få coaching inom hälsa. Resultaten har varit mycket bra!

– Eftersom vi har samarbetat med Ellinor Ladenberg tidigare med mycket gott resultat så föll valet på henne. Hon kunde ge oss det innehåll och har den kunskap som passar oss, men desto viktigare är att hon får en suverän kontakt med deltagarna, fortsätter Jenny.

Vad hade ni för förväntningar på resultatet?
– Hållbarhet är ett begrepp som inte bara är centralt i vår verksamhet utan också bland våra anställda, säger Henrik Åkerström. När jag fick höra om förslaget kring att starta en livsstilsgrupp så tyckte jag att det lät mycket intressant. Jag ville prova och se om det kunde vara något för oss. Nu när vi har sett utfallet är jag faktiskt förvånad över resultatet, det överträffade mina förväntningar.

Vad var det du blev förvånad över?
– Träffarna har ju haft olika teman inom hälsa, såsom stress, kost, rörelse m m. Och när slutenkäterna samlades in visade det sig att 40 % av deltagarna har fått en bättre sömn! Jag visste inte att sömnproblematiken var så pass stor. 90% av deltagarna har dessutom ökat intaget av frukt och grönt på en dag och över 40 % tar nu en lugn stund för sig själva varje dag.

– Det är viktigt med återhämtningen, avslutar Henrik, men den är inte alltid lätt att få till, så genom att få nycklar och verktyg för att hantera den lär vi oss successivt att bli bättre på området.

Men hur har deltagarna upplevt själva livssstilsgruppen?
Här är några röster från deltagarna i programmet

Patrik Norén
Gruppen har varit helt suverän! Att få ha deltagit i denna kurs har varit ett privilegium. Jag har fått upp ögonen för hur vi bör leva och göra för att må bättre. Egentligen inga stora omställningar men så himla bra. Alla stora och små tips som bara är fantastiska! Tack!

Andreas Håkansson
Jag har börjat äta fisk 1 dag i veckan (tidigare aldrig), en vegetarisk maträtt i veckan, nu tränar jag annorlunda och mera fokuserat. Jag sover också bättre och mer. Även om man vet vad som behöver göras så har jag fått ny motivation att göra det och även familjen har fått sig en släng av sleven.

Daniel Klingebiel
Sedan december 2018 så har jag gått ner 12,5 kg bara genom att förändra mina portionsstorlekar. Det har varit jätteroligt att vara med i gruppen och jag har förändrat mitt grundtänk kring hälsa och kost med 100 %. Det har varit spännande att höra vad de andra i gruppen har sagt, jag är förvånad över hur öppna alla har varit. Jag mår mycket bättre i dag och har i princip noll sötsug.

Fakta kring gruppcoachning
Gruppbaserat livsstilsprogram för 10-12 personer.
Omfattning 5 träffar på 5 månader.
Längd på varje träff 2 timmar

Träffarna bygger på konceptet Friskare Livsstil och syftar till att individerna i gruppen får kunskap om livsstil, rörelse, kost och återhämtning och minskad stress. De får utbyta erfarenheter med varandra och de får uppgifter och material för att komma igång och ändra sitt beteende.

Teori och praktik varva inom träning, kost och återhämtning.

Är du intresserad av att veta mer om denna tjänst eller andra företagstjänster som Ladenberg Nutrition kan hjälpa ditt företag med inom hälsa och hållbarhet kan du läsa mer här.

Du kan också kontakta Ellinor Ladenberg på Ladenberg Nutrition direkt på telefon 0705-38 44 88, eller mejla på: ellinor@ladenberg.se

Vill du hålla dig uppdaterad inom hälsa, stress, friskare livsstil? Anmäl dig till nyhetsbrev till höger på sidan. Följ också gärna Ladenberg Nutrition på Facebook eller instagram: ladenberg_nutrition.
Varmt välkommen att höra av dig!

Ellinor Ladenberg