Vill du behålla träningsrutinen när det känns motigt? Eller vill du börjar du träna? Här kommer sju steg till att börja träna och behålla träningsrutinen

Jag har skapat en lista utifrån mina erfarenheter när jag träffat människor men också utgått från mig själv. Hoppas detta kan hjälpa dig att hålla igång din träning eller komma igång att träna.

 

Sju steg till att börja träna och behålla träningsrutinen

 

1.Hitta ditt varför och det du tycker är roligt att göra

 

Det här kan vara den viktigaste aspekten för att börja träna och hitta en motivation.
Varför vill du träna?
Vill du ha mer energi? Hålla dig frisk? Orka leka med dina barn eller barnbarn? Orka göra och uppleva mer saker i livet? Minska värk i ryggen? Förbättra dina blodfetter och/eller kolesterolvärlden? Gå ner i vikt? Minska stress? Eller du kanske helt enkelt bara vill må så bra som möjligt?

Men om du enbart tänker på beachformen och att du ska se snygg ut är det lätt att tappa motivationen långsiktigt. Så tänk på ditt syfte och ditt varför och påminn dig om det så ofta du kan. Slutligen gör det som du tycker är roligt. Om du älskar att cykla och dansa välj cykling och dans. Det finns massor av roliga idrotter och sporter att prova.
Skriv ner några rader om varför du vill träffa och sätt upp dessa rader tydligt så att du ser dem hemma på anslagstavlan.

 

2.Planera

 

Träning behöver planeras in för att bli av. Du kommer inte alltid att känna för att träna. Däremot behöver planera du planera in tid för träning och se det som en naturlig del av din vardag. Kanske är det där du ska börja? Låt träningspassen komma först i din kalender och sedan dina andra åtaganden. När träningspassen väl är inplanerade så tydliggör du för hjärnan att du ska träna och du behöver inte tänka så mycket mer på det utan bara göra. 

När du har planerat träningspassen skriv in dem i din kalender för veckan. Planering och att det finns i kalendern ökar synligheten och sannolikheten att det blir av.

Planering innebär också att din väska är packad med träningskläder om du ska träna efter jobbet eller skolan och ökar chansen att du har tagit med dig ett mellanmål hemifrån.

 

3.Skaffa rutiner

 

Att skaffa rutiner är smart eftersom rutiner går av sig självt utan att vi måste lägga energi på dem. Ska du delta i vissa pass eller yogar du speciella dagar? Där har du rutiner som innebär att du redan i förväg vet när du ska träna. Men även om du inte är sugen på att träna så har det blivit en rutin och du bara gör det.

Tänk på att det tar tid att skapa nya vanor, i snitt flera veckor. Så planera och håll dig till planen. Till slut sitter rutinerna där och du bara gör.

 

4.Fem sekunders regeln

 

Vi är inte alltid sugna på att träna. Hjärnan är lat och vill av naturen ”spara kalorier” eftersom vi har en lång historia av svält. Du har alltså en uppförsbacke ibland när du vill träna. Hur kan du förhålla dig till det?

Mel Robbins, amerikansk författare och föreläsare, pratar om fem sekunders regeln på ett mycket medryckande sätt. Hon menar att det handlar om att göra och inte tänka så mycket. Om du låter det gå mer än fem sekunder mellan tanke och handling kan risken vara stor att du inte genomför det som du har tänkt.

Låt säga att du ligger i soffan och kollar på en bra serie. Det regnar och är mörkt ute, det är dessutom kallt. Men du har bestämt att du ska ut och springa ikväll. Om du nu börjar förhandla med dig själv ”jag kan ta träningspasset imorgonkväll istället”, och låter det gå mer än fem sekunder är risken större att träningspasset inte blir av. Planera och gör, använd fem sekunders regeln till mer saker i livet och du kommer att tveka mindre och bara göra!

 

5.Peppkompis

 

Alla borde ha en peppkompis som peppar dig när du är låg och inte känner för att träna. I mina gruppcoachingar får man alltid utse en peppkompis. En peppkompis kan peppa dig när du är låg i humöret och inte vill träna. Prata med kompisen och berätta vad du behöver höra när du tappat inspirationen. Kanske vill du att hen ska säga ”Du kommer att må så bra av att ge dig ut idag, du kommer att må bra efteråt, du kommer att känna dig stark.”
Om du alltid skulle gå på känslan som du känner just för stunden så skulle inte många träningspass bli av.

Kom ihåg att ensam är inte stark.

 

6.Fokusera på känslan efteråt

 

Tänk på känslan när du står i duschen efter ett träningspass och känner välmåendet strömma igenom kroppen. Tänk på hur glad och stolt du känner dig för att du just genomförde träningspasset. Det är den här känslan som du ska fokusera på INNAN du ger dig iväg. Fokusera på det positiva så kommer det att gå mycket lättre med att komma iväg på dina träningspass.

 

7. Acceptans vid noll träning

 

Ibland är vi trötta för att vi har sovit dåligt, är krassliga eller har av andra anledningar inte tränat någonting. Och det är helt ok. Livet går upp och ner, ibland har vi flow i våra träningsrutiner och ibland är det motgång. Att ha en acceptans för detta är lika viktigt som att ha en acceptans till livet självt. Om ena veckan har inneburit noll träning, se till att nästa vecka blir bättre. Om det så bara är korta promenader så är det bra.

Kom ihåg att ”Promenaden på 20 minuter är bättre än milen du aldrig springer”!

 

Gillade du dessa Sju steg till att börja träna och behålla träningsrutinen? De kommer från min bok FlowPower Mer Fokus och Mindre stress i livet.

 

 

FlowPower boken

FlowPower – mer fokus och mindre stress i livet

 

Vill du hitta ett bättre FOKUS,
lättare uppnå FLOW,
och MINSKA STRESS?

Då är denna bok något för dig! Läs mer och köp boken här. 

Vill du ha fler tips på hur du kan göra livsstilsförändringar och må bättre, prenumerera på nyhetsbrevet längst ner på sidan. Eller följ mig på Facebook och Instagram (ladenberg_nutrition)

Vill du att jag kommer till din arbetsplats och pratar och hälsa, kost, träning stresshantering och inspirerar till friskare livsstil, läs mer om mina tjänster här. 

 

I kraft och hälsa,

Ellinor Ladenberg

Ellinor Ladenberg

Ellinor Ladenberg är utbildad inom Näringsmedicin och Neuroledarskap med inriktning på funktionsmedicin, beteendevetenskap och hjärnan. Hon arbetar med företag som föreläsare och skriver regelbundet artiklar om hjärnan, stress och hållbarhet hos människan.