Det pratas mycket om vår mentala hälsa nuförtiden och precis som den fysiska hälsan så behöver vi jobba med den konstant för att att hitta ett välbefinnande och må bra.

Det som är spännande med vår mentala hälsa är helheten där allting samspelar. Hjärnan är en integrerad del av kroppen och så som resten av kroppen mår, kommer detta också att avspegla sig i hjärnan.

Vi kan jobba med avstressande andningsövningar, mental träning, fysisk träning, bra kost och återhämtning generellt. Vi kan fokusera på en uppgift i taget och se till att vi har goda sociala interaktioner och en mening med vårt liv. Allt detta stöds nu av vetenskap och forskning för att vi ska förbättra vår mentala kapacitet.

Men det är många som glömmer bort ett perspektiv och enbart pratar om att stresshanteringen i sig kommer att göra jobbet. Så är inte fallet. I mitt kliniska arbete med klienter och med lång erfarenhet inom näringsfysiologi och klinisk nutrition är att näringen kommer att ha en avgörande roll för hur ditt psyke fungerar. Med en hjärna som består till ca 60 % fett så behöver vi se till att hjärnan har god tillgång på omega 3 fettsyror och även hälsosamma mättade- och enkelomättade fetter från t ex kokos- och olivolja. Lancet skriver att varannat fall av ADHD kan vara kostrelaterat. Bara ett par gram omega 3 varje dag minskar depression och ger oss helt andra kognitiva förmågor inklusive förbättringar inom hjärnrelaterade besvär.

Låga nivåer av zink är kopplat till depression enligt många studier eftersom flera delar av hjärnan har stort behov av zink. Likaså magnesium och B12 som är viktiga näringsämnen för hjärnan och där brister kan leda till depression och utmattade tillstånd. Och listan kan göras längre, forskningen inom nutritionen är enormt intressant och vi lär oss nya saker hela tiden. Och vissa gånger är det där vi får den STORA skillnaden. Det handlar om att vi lär oss vart byggklossarna ska vara.

No alt text provided for this image

Att näringen och vår mentala hälsa är lika viktig som att vi tränar och stresshanterar är det tyvärr för lite diskussion om idag i den moderna världen. Det är därför som jag är mycket noggrann med att även inkludera och prata om näring som en viktig beståndsdel i hållbarhet tillsammans med andra tekniker i mina kurser.

Mina föreläsningar handlar om hur hjärnan och hur det mänskliga sinnet fungerar och hur kan du öka ditt fokus och varför är det så svårt till en början. Du kommer också att få lära dig psykologin bakom flow och hur du kan jobba med handlingsplaner och träna dig till att oftare hamna i flow. Men det viktigaste är att alltid inkludera HELHET kring vår fysiologi som jag tycker saknas bland de flesta stresshanteringsprogram och föreläsningar om stress och hjärnan.

Jag riktar mig till alla företag som önskar förebygga stressproblematik för högre energi-, produktivitets- och kreativitetsnivå.

Tycker du att det låter intressant? Då kan vi ha en “perfect match”.

Till mina referenser här.

Ellinor Ladenberg

Ellinor Ladenberg är utbildad inom Näringsmedicin och Neuroledarskap med inriktning på funktionsmedicin, beteendevetenskap och hjärnan. Hon arbetar med företag som föreläsare och skriver regelbundet artiklar om hjärnan, stress och hållbarhet hos människan.