Vill du minska skärmtiden och göra din telefon mindre attraktiv? Det går att ta kontroll över tiden vi lägger på vår mobil genom olika strategier. Som ett resultat av detta får du mer tid över till annat!

Smartphones är på många sätt fantastiska, jag är helt förundrad över hur man har kunnat få fram så mycket funktionalitet som många gånger underlättar livet. Men tänk om vi kunde se mobilen som ett verktyg som vi själva styr över och som inte styr oss? Jag möter många människor som vill ta kontroll över sitt mobilanvändande och det finns flera saker vi faktiskt kan göra. Därför kan första steget vara att bli medveten om vilka mekanismer som styr oss och varför vi så lätt blir distraherade. Dopaminutsöndring är en mycket stor bov i detta.

Det hela är naturligtvis inte så lätt. Men med träning och att etablera nya vanor så går det att minska skärmtiden.

 

 

Minska skämtiden gör din telefon mindre attraktiv

 

1. Stäng av notiser från appar och push-notiser från sociala medier, mejl och nyhetssajter.

2. Lär dig att göra saker utan din mobil. Ta till exempel inte med den på en promenad eller på joggingrundan. Vänj dig succesivt vid att vara utan mobilen, längre och längre stunder.

3. Ta bort appar du inte använder, och lägg socialamedier-apparna längst bak på skärmen eller ta bort dem helt från mobilen och använd dem bara från dator.

4. Bli medveten om din skärmtid varje dag. Ett ”slökollande”på mobilen kan innebära två timmars skärmtid per dag. På de flesta mobiler finns funktioner där du kan se din skärmtid.

5. Ha inte mobilen som väckarklocka utan lägg den utanför sovrummet. Skaffa istället en vanlig väckarklocka.

6. Gör skärmen svartvit och lägg in en mindre lockande skärmbild. Detta gör att du inte blir lika glad varje gång du plockar upp mobilen och den blir mindre attraktiv.

7. Fundera över vad du vill göra med din tid och vad som är viktigt för dig. Vi lägger en sjättedel av vår tid på mobilen. Det innebär att en sjuttioåring i framtiden har spenderat elva år av sitt liv med mobilen.

 

Fler tips för att öka fokus och flow

Skulle du kunna tänka dig att prova dessa tips efter att ha läst så här långt? Vill du hitta ett större fokus och göra dig fri från distraktioner och minska stress. Då ska du spana in boken ”FlowPower Mer fokus och mindre stress i livet”. Du hittar mer information, recensioner om FlowPower här och kan köpa den där böcker finns. Här är en direktlänk till Bokus. 

 

Boken FlowPower

 

Söker du även efter inspirerande föreläsningar på temat mer fokus, minskad stress och ökat flow? I samband med en föreläsning kan jag ta upp relevant innehåll från boken och deltagarna får jobba med flera övningar efter en föreläsning eller workshop. Jag erbjuder en stor bredd på föreläsningar inom hälsa och hållbarhet samt med fokus på hjärnan. Här kan du läsa mer.

Följ mig på Facebook och Instagram (ladenberg_nutrition) för mer tips och signa gärna upp på mitt nyhetsbrev längst ner på sidan.

I kraft och hälsa,

 

Ellinor Ladenberg
Hälsoexpert, föreläsare, författare

 

Ellinor Ladenberg